24
Aug

'Smoking killed me' op grafzerk en lijkwagen

Rest in Peace

De laatste wens van Albert Whittamore, een 85-jarige Britse roker, was om jongeren te sensibiliseren voor het gevaar van tabak te roken. Hij vroeg zijn familie om een bordje 'Smoking killed me', m.a.w. roken heeft me gedood, op zijn grafzerk te plaatsen en op de lijkwagen te hangen.

De bordjes zagen eruit zoals de waarschuwingen op een pakje sigaretten.

Begrafenisondernemer Paul Sullivan legt uit: "Ondanks Mr. Whittamore 85 is geworden, heeft hij enorm geleden van zijn longziekte veroorzaakt door het roken. De man die een kleine drukkerij had, zat al jaren hierdoor in een rolstoel. Albert wil vooral dat niemand moet lijden zoals hij heeft moeten doen."

Lees Meer Lees Meer

23
Aug

Geschiedenis van de e-sigaret

Eerste elektronische sigaret van Herbert Gilbert

We maken een kort verslag over de geschiedenis van de elektronische sigaret.

1963: De eerste elektrische sigaret

De pre-historische versie van de moderne e-sigaret is geboren. De Amerikaan Herbert Gilbert neemt hiervoor een patent. Het toestel kon damp produceren van tabak door het te verhitten. Ondanks dat diverse Tabaksfabrikanten veel interesse toonde, werd het idee nooit gecommercialiseerd.

2000: Een Chinees krijgt een droom

Bijna 40 jaar na Gilbert krijgt een Chinese man, Hon Lik genaamd, een droom. In deze droom zag hij zichzelf bijna verdrinken in de zee, waarna de zee begon te verdampen. Als roker zag Hon Lik trouwens ook zijn eigen vader sterven aan kanker veroorzaakt door het roken van tabak. Na de droom begon Hon Lik aan een toestel te werken die damp zou produceren.

2004: De eerste moderne elektronische sigaret

Hon Lik vindt eindelijk een methode om een nicotine vloeistof om te zetten in damp. Zijn firma, Golden Dragon Holding vroeg hier een patent voor aan. Later in 2004 kwam de elektronische sigaret op markt in China. Ook verandert Golden Dragon Holding van naam en heet voortaan Ruyan.

2005 – 2006: De elektronische sigaret bereikt het Westen

In 2005 begint Ruyan zijn producten te exporteren naar Europa. De export naar Amerika start in 2006.

2007: Zeer trage vooruitgang

De FDA (Food and Drugs Administration) maakt kennis van de e-sigaret maar doet voorlopig niets.

2008: De oorlog start

In dit jaar beginnen meer en meer diverse merken met het uitbrengen van de elektrische sigaret in Europa en Amerika. Er wordt steeds andere technologie uitgevonden.

De FDA neemt nu ook actie tegen de e-sigaret en klasseert het als medisch apparaat.

2009: Rechtszaken

De FDA verliest in de rechtbank en hierdoor zijn de e-sigaretten geen geneesmiddelen meer in Amerika. Toch beginnen in meerdere landen nu ook de overheid het product te klasseren als geneesmiddel. Ook in de meeste van die landen fluit een rechter deze beslissingen terug.

2011: Wetenschappers verdedigen de e-sigaret

Steeds meer wetenschappers tonen aan dat de elektronische sigaret een gezonder alternatief is voor het roken van tabak.

Lees Meer Lees Meer

18
Aug

De risico’s van de elektronische sigaret

E-sigaret met 3 onderdelen

Rokers kennen gewoonlijk wel de gevaren en risico's voor de gezondheid verbonden aan het roken van tabak. Echter is de elektronische sigaret een nieuw product en zoals gewoonlijk schrikt iets nieuws ons snel af en hebben we er angst voor.

Om de angst voor het "onbekende" te vergroten komen de tabakslobby's regelmatig af met één of ander wetenschappelijk onderzoek dat de onzekerheid nog kan verhogen. We moeten ten allen tijden beseffen dat zowel de overheid als de tabaksfabrikanten miljarden euro's dreigen te verliezen indien we morgen met zijn allen nog enkel elektrisch zouden roken.

Wij proberen nu toch een object antwoord te geven op de vraag of de e-sigaret gevaarlijk is of niet. De damp die we inhaleren bij elektrisch roken bestaat uit water, smaakstoffen en nicotine. Dit laatste is dus het enige ingrediënt dat gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Nicotine is een zeer verslavende stof die niet goed is voor de bloeddruk. Omdat het de bloeddruk continu wijzigt (want tijdens het roken verhoogt deze en na het roken daalt deze terug), kan dit op termijn leiden tot hartproblemen en andere kwalen.

Ter vergelijking bestaat de rook uit een traditionele sigaret uit nicotine en ook uit 4.000 andere giftige en schadelijke stoffen waarbij zelfs heel veel gekend zijn als zijnde kankerverwekkend. De grote oorzaak is natuurlijk te vinden in het feit dat de tabak echt verbrand wordt i.p.v. slechts verwarmt. Trouwens de laatste 10 jaar is het nicotine-gehalte in de tabakssigaret serieus gestegen. Op die manier proberen de fabrikanten te voorkomen dat meer en meer rokers gaan stoppen.

Een roker die verslaafd is aan nicotine en toch de "schade" of de "gezondheidsrisico's" wil beperken kan dit doen met alternatieve nicotine producten. We sommen er enkele op:

 • rookloze tabak (kauwtabak,snus,...)
 • elektronische sigaretten
 • farmaceutische producten (pleisters, inhalers, nicotine kauwgum, ...)

Een gebruiker van deze producten reduceren de gezondheidsrisico’s tot ongeveer 90 procent ten opzichte van het roken van tabak.

Een voordeel van de e-sigaret is ongetwijfeld dat je hier het nicotine-gehalte in de hand hebt. Je kan dit bestellen met maximale dosis van 24mg maar je kan ook e-sigaretten roken met slechts 6 mg, zelfs 0 mg. Als we 0 mg gebruiken zijn we compleet veilig. Als we 6 mg gaan gebruiken zitten we zeer veilig.

Laten we "snus" ook eens van dichtbij bekijken. Dit is een soort pruimtabak die onder de bovenlip wordt gestoken. Het product is verboden in Europa behalve in Denemarken en Zweden. Veertig jaar geleden begon snus aan zijn opmars bij de mannelijke rokers. Het algemeen gebruik is er tegenwoordig hoog en als gevolg zien we in Zeden dat het percentage mannen met longkanker enorm gedaald is. De het percentage van mannen die snus gebruiken is te vergelijken met de mannen die niet roken.

Toch is "snus" verboden in bijna heel Europa. De hoofdreden is dat er rapporten zijn waarin blijkt dat "snus" niet 100% gezond is, en dus moet het maar verboden worden. Volgens sommige gezagsdragers is "veel gezonder" niet genoeg en daarom moet het maar "verboden" worden. Het is inderdaad een vreemde logica want men verbiedt het gezondere product en het meest ongezonde product wat je maar kunt voorstellen, namelijk tabakssigaretten, mogen vrij verkocht worden.

Conclusie

De elektronische sigaret is zeker gezonder dan het roken van tabak. Toch blijft het niet volledig gezond omwille van de nicotine erin. Gelukkig kunnen we dit beperken en dan kunnen we besluiten dat de e-sigaret een verbazend goed alternatief is. We kunnen het vergelijken met een condoom. Om je te vrijwaren van seksueel overdraagbare ziekten werkt een condoom best goed. Echter 100% garantie krijgen we niet want hij kan soms wel eens scheuren. Ondanks dit beperkt risico's doen we er goed aan het toch te gebruiken en zo ook met elektrisch roken.

Lees Meer Lees Meer

18
Aug

De e-sigaret wordt steeds populairder

Vrouw met e-sigaret

Vandaag de dag kunnen we al niet meer rond de e-sigaret heen. We zien hem regelmatig in het straatbeeld en het is momenteel wereldwijd de belangrijkste nicotine vervanger.

Volgens analysten uit de tabaksmarkt, zal de elektronische sigaret zijn opmars verder door blijven trekken. Dit komt vooral omdat mensen meer en meer de voordelen ervan beginnen te kennen. We nemen nogmaals enkele belangrijke redenen onder de loep:

 • Gezonder

  De belangrijkste reden om over te schakelen is het feit dat de elektronische sigaret een veel gezonder en veiliger alternatief is voor tabakssigaretten. En dit doen we niet enkel voor onszelf, ook stappen we graag over om onze omgeving te ontzien.

  Het is trouwens ook zo dat anno 2013, de maatschappij niet meer tolereert dat men schadelijke rook in het openbaar zo maar vrij mag verspreiden. Iedereen is trouwens op de hoogte van de risico's van het roken van tabak. Omdat bij de e-sigaret de 4000 schadelijke chemicalien niet vrijkomen zoals bij de gewone sigaret is dit een prima alternatief. De hoofdreden hiervoor is het verschil dat bij de 'traditionele sigaret' er tabak verbrand en bij de elektronische sigaret er een vloeistof verwarmd.

 • Goedkoper

  Omdat de overheid steeds meer geld nodig heeft, plakken ze steeds meer accijnzen op de traditionele sigaret. Hierdoor worden ze bijna onbetaalbaar. Gelukkig wordt er voorlopig nog geen accijnzen geheven op e-sigaretten. Dit zou trouwens ethisch niet correct zijn aangezien ze niet schadelijk zijn voor de roker en zeker niet voor zijn omgeving. Dus moet men ze niet ontmoedigen.

  De e-sigaret is natuurlijk wel schadelijk. Hij is namelijk schadelijk voor de portemonnee van de schatkist en de grote tabaksfabrikanten.

  Door deze steeds stijgende prijzen kunnen we vandaag de dag al vaststellen dat e-roken minstens de helft goedkoper is. In praktijk betekent dit een verschil van €500 tot €1000.

 • Hulpmiddel om te stoppen

  Stoppen met roken is zeer moeilijk. Bijna iedereen is het erover eens dat een geleidelijke afbouw van de nicotine-verslaving de beste manier is om ervan af te geraken. Bij het elektrisch roken is dit zeer makkelijk te doen aangezien je nicotine-gehaltes van 24mg, 18mg, 12mg, 6mg en 0mg hebt. Hierdoor kan het lichaam telkens wennen aan het lager niveau. Pas in de laatste fase kan men dan de gewoontjes afleren.

 • Smaakt beter

  Eens je elektrisch rookt, zal je begrijpen hoe vies de 'traditionele'-sigaret smaakt en hoe goed de 'elektronische'-variant smaakt. De reden hiervoor is trouwens dat je smaakvermogen een pak hersteld is. E-sigaretten hebben trouwens niet enkel een smaak die meer puur is, er is ook veel meer variatie mogelijk. Zo zijn er smaken zoals appel, chocolade, cola, koffie, pina colada, kers, enz...

 • Properder

  Omdat de elektronische sigaret geen rook afgeeft maar waterdamp kan je ze overal roken zonder iemand te storen. Ze zijn volledig geurloos, dus kan je ze in de wagen of in huis prima roken zonder je moet vrezen dat alles vuil gaat worden. Je kledij zal ook niet stinken, je tanden en nagels zullen niet geel worden, enz.

Lees Meer Lees Meer

14
Aug

Is de e-sigaret een geneesmiddel?

Medicijn

Ondanks de feiten dat elektronische sigaretten veel gezonder zijn dan de sigaretten met tabak, probeert de politiek ze toch aan banden te leggen. Dit heeft natuurlijk met het verlies aan inkomsten voor de schatkist te maken.

De manier bij uitstek om een verkoopverbod te verantwoorden is het klasseren als 'geneesmiddel'. Ja, u leest het goed. De logica is ver te zoeken, want volgens diezelfde lobby zijn e-sigaretten ongezond.

Nederland

Er is in Nederland een hetze omtrent het feit of de nicotine houdende elektronische sigaret een genotsmiddel, dan wel een geneesmiddel is. In 2011 besliste de toenmalige Minister van Volksgezondheid Schipper om het als geneesmiddel te klasseren. Hier kwam protest tegen door de Nederlandse e-rokers die in 2012 naar de rechter trok. De rechter gaf de e-rokers gelijk waarop de Nederlandse overheid in beroep ging.

Eind juni 2012 bevestigde ook de hogere rechter dat de nicotine houdende e-sigaret geen geneesmiddel is en dus mag verkocht worden.

België

In België wordt de nicotine houdende e-sigaret gecategoriseerd als geneesmiddel waardoor ze niet in de winkelrekken mogen liggen. Tot nu toe is er nog niemand naar de rechter getrokken om deze maatregel tegen te gaan. Wat zijn de Vlamingen toch zo braaf.

Duitsland

In Duitsland is de situatie idem zoals in Nederland. Minister van Volksgezondheid Steffens kondigde een verbod van nicotine houdende e-sigaretten aan in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Saxen. En ja, hier werd dit verbod ook door de rechter verworpen. Nu ligt de bal in het kamp van de Bondsregering, maar doet voorlopig als hun neus bloedt. Men wacht en verwacht vooral dat Europa iets gaat doen.

Frankrijk

In Frankrijk is een e-sigaret met minder dan 10mg nicotine een genotsmiddel. In het andere geval is het een geneesmiddel.

Lees Meer Lees Meer

13
Aug

Elektronische sigaret ontploft in het gezicht

Elektronische sigaret ontploft

In Niceville in Florida, is een 57-jarige man gewond geraakt na een ontploffing van een elektronische sigaret. Hij verloor daarbij een aantal tanden alsook een stukje van zijn tong.

De oorzaak van de ontploffing zou een opgefokte batterij zijn. De man was een fervente liefhebber van MODDING. Dit betekent dat je de e-sigaret gaat opdrijven om zoveel mogelijk damp te laten produceren. Men doet dit bv. door de voltage van de batterij op te verhogen. En dan kan het wel eens fout gaan.

Het slachtoffer liep brandwonden op aan de mond en in het gezicht. Hij moest worden overgebracht naar een kliniek gespecialiseerd in brandwonden.

Brandweercommandant Joseph Miller verklaart dat de explosie zo krachtig was dat de batterij uit het pijpje is geschoten en zelfs de tafel en een zitkussen in de woning in brand heeft gezet. Van de e-sigaret bleef niets meer over daar het gesmolten was.

Minderwaardige merken

De elektronische sigaret wordt steeds populairder. Volgens de lobbygroep TVECA gebruiken 2,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten e-sigaretten. Volgens TVECA-zaakvoerder Ray Story wordt de techniek vandaag echter niet gecontroleerd zodat er meer en meer minderwaardige producten op de markt uitkomen.

Ondanks deze ontploffing is en blijft er echter geen reden tot paniek. In het verleden zijn er ook GSM ontploft zoals een iPhone, en toch blijven we die massaal gebruiken. Als je een A-merk e-sigaret koopt en het toestel niet opdrijft is de kans op ontploffing nihil. Zelfs voor ervaren gebruiken raden we af om te experimenteren. Modding is iets voor waaghalzen, stunt-piloten en cowboys. Infeite zijn ze we liever kwijt dan rijk want ze zorgen voor een slechte reputatie.

Lees Meer Lees Meer