12
Sep

Katherine Heigl bij David LettermanKatherine Heigl toont met heel veel trots haar elektronische sigaret tijdens de Late show van David Letterman. Ook de beroemde Amerikaanse "host" lijkt genot te hebben bij het elektrisch roken. Hij vond de e-sigaret zelfs ongelooflijk goed.

Katherine geeft verder toe dat ze alles al geprobeerd heeft om te kunnen stoppen met het roken, maar niets lukte haar. Nu is ze heel gelukkig met dit veel gezondere alternatief.

Katherine Heigl onderstreept wel dat ze met dit optreden niet het roken wil promoten. Wel, het elektrisch roken.

Sinds dit optreden, stijgt de verkoop van de elektronische sigaret enorm. En bewijs dat nog veel te veel mensen niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van de elektrische sigaret.

Lees Meer Lees Meer

11
Sep

Kinderen van gescheiden ouders roken meer

Kinderen van gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders hebben veel meer kans om te starten met roken dan leeftijdsgenoten waarvan de ouders bij elkaar blijven.

Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Public Health waarbij 20.000 Amerikanen met een leeftijd van 18 jaar of ouder onderzocht werden.

De onderzochte mannen waarvan de ouders gescheiden waren voor hun 18de levensjaar, bleken 50% meer kans te hebben om vroeger te starten met roken. De vrouwen met gescheiden ouders hadden 40 procent meer risico om een rookverslaving te krijgen.

De onderzoekers kunnen niet verklaren waarom een ouderlijke echtscheiding gekoppeld is aan het starten met roken. Men vermoedt dat kinderen of tieners van streek geraken door de scheiding van hun ouders. Later gebruiken ze roken als een copingmechanisme om emoties en stress te reguleren.

Lees Meer Lees Meer

08
Sep

Je moet vooral "willen" stoppen

Stoppen met roken

In België sterven jaarlijks 20.000 mensen als gevolg van het roken van tabak. Ook passief roken is gevaarlijk. Hieraan zouden elk jaar gemiddeld 2.200 mensen aan sterven. Dat is dus een pak meer dan het aantal mensen dat sterft in het verkeer.

Gelukkig willen veel mensen stoppen met roken. Steeds meer mensen zoeken hierbij professionele hulp nadat ze al enkele mislukte pogingen achter de rug hebben. Dit aantal is ook flink gestegen sinds 8 sessies bij een tabakoloog worden terugbetaald door het Riziv. Rommy Coomans, erkend Belgische tabakoloog, vertelt:

 • Technische hulpmiddelen zoals nicotinepleisters of de electronische sigaretten in combinatie met professionele begeleiding bieden de hoogste kans om van je verslaving af te komen en te blijven.

 • Jaarlijkse rookstopdagen zijn belangrijk omdat het mensen inspireerd en aanzet om een poging te ondernemen. Het is beter te proberen dan niet te proberen.

 • Druk van buitenaf helpt weinig. Het verlaagt zelfs de slaagkans. Wie wil stoppen moet het vooral zelf willen.

Lees Meer Lees Meer

05
Sep

Hersenkronkels

Hersenkronkels

De wetgever probeert in de Benelux, alsook in de andere buurlanden, de e-sigaret te verdringen en dit met vreemde wetten waarbij we onze hersenen moeten pijnigen om er de logica in te zien.

 • Volgens de overheid is elektronische sigaret een geneesmiddel.

  • Waarom is de rookwet in België dan van toepassing op elektronisch roken?
  • Je mag in België niet e-roken in het openbaar. Dus geneesmiddelen in het openbaar nemen mag niet.
  • Naast water en smaakstoffen zit er enkel nog nicotine in de e-sigaret. Dus Nicotine is een geneesmiddel?
 • Een elektronische sigaret gezonder dan een gewone sigaret

  • Waarom liggen gewone sigaretten wel in de winkel en e-sigaretten niet?
 • Een elektronische sigaret met nicotine mag niet vrij verkocht worden

  • Waarom liggen gewone sigaretten (met nicotine) dan wel in de winkel?
 • Een elektronische sigaret is ongevaarlijk voor derden.

  • Waarom mag je ze België toch niet in het openbaar roken?
 • De overheid heft accijnzen op de 'gewone' sigaret om het te ontmoedigen.

  • Waarom heft de overheid dan geen accijnzen op de e-sigaret?
 • Het is niet verboden om elektronisch (met nicotine) te roken.

  • Waarom mogen ze dan toch niet verkocht worden?
Lees Meer Lees Meer

03
Sep

Groenten en fruit helpen om te stoppen

Groenten en fruit

Het eten van meer groenten en fruit kunnen rokers helpen bij het stoppen alsook om het vol te houden. Uit een recent onderzoek aan de universiteit van Buffalo leren we dat de meeste rokers die fruit en groenten eten een hogere kans hebben om te stoppen.

In het onderzoek werden 1000 rokers nauwkeurig gevolgd. De resultaten bleken duidelijk en dit voor zowel mannen als vrouwen, oud of jong, hoog- of laagopgeleid.

De onderzoekers hebben nog geen 100% bewijs voor de mogelijke verklaring hiervoor. Men vermoedt wel dat bij het eten van fruit en groenten men een voldaan gevoel krijgt waardoor er minder behoeft is voor iets anders. Je moet weten dat bewust en onderbewust rokers een gevoel van hoger verwarren met het verlangen om te roken.

Een bijkomende verklaring is mogelijk het feit dat groenten en fruit de smaak van tabak kunnen verslechteren. Hierdoor vermindert dus ook het genot en zin in het roken van tabak. Ook zijn mensen die groenten en fruit eten meer bewust van de gezondheidsrisico's verbonden aan het roken van tabak.

De e-roker heeft al een beter smaakvermogen

Het eten van groenten en fruit heeft trouwens geen invloed op het elektronisch rookgedrag. De e-rokers hebben immers een betere smaakvermogen, en de smaak van de e-sigaret is veel lekkerder. Bovendien weten de liefhebbers van gezonde voeding dat de elektrische sigaret een veel gezonder alternatief is.

Lees Meer Lees Meer