11
Okt

Richtlijn verbiedt verkoop e-sigaret

Vlag Europese Unie

De Europese Unie is bezig met het opstellen van een nieuwe richtlijn waarin men de verkoop van elektronische sigaretten wenst te verbieden. Deze richtlijn bevat een verbod op de vrije afzet en vrije verkoop van "alle" rookvrije nicotine-bevattende producten.

Nicotine-vrije elektronische sigaretten zouden dus nog wel mogen verkocht worden, maar nicotine-houdende e-sigaretten niet, tenzij op doktersvoorschrift.

Waar is de logica?

Hoe kun je nu aan een mens uitleggen dat de "veiligere en gezondere" e-sigaretten niet verkocht mogen worden en de "ongezonde schadelijke" traditionele sigaret nog wel.

De maatregel zegt dat de vrije verkoop verboden is, echter niet het gebruik. M.a.w. de gebruikers zijn voortaan genoodzaakt om hun producten te bestellen buiten Europa. De handel en economie binnen Europa zal dus vooral het slachtoffer worden. Waarnemers geloven dat de politiekers hopen dat de elektronische gebruikers echter terug gaan overstappen naar de ongezonde schadelijke tabakssigaret. Dit kan natuurlijk miljoenen euro's opleveren en in de huidige tijden is alle geld welkom.

Anti-kanker organisaties hebben ook al verbaasd gereageerd. Ondanks dat ze niet voorstander zijn van de promotie van de elektronische sigaret begrijpen ze toch niet waarom een nog veel gevaarlijker product wel vrij spel krijgt en een 'veiliger' product tegengewerkt wordt.

Waarnemers besluiten dat de logica het vooral moet afleggen voor de factor "geld". Dit voorstel beschermt de financiele belangen van de overheid, tabaksindustrie alsook de farmaceutische industrie. Ja, door het succes van de e-sigaret kopen steeds minder rokers nicotine-pleisters.

Hypocriet beleid

De overheid gebruikt te pas en te onpas af termen zoals milieu of volksgezondheid, maar in praktijk interesseert het hun geen bal. De tabakspeuk is zeer vervuilend omwille van de talrijke chemische stoffen. Iedereen weet hoe schadelijk de gewone sigaret is voor de roker en zijn omgeving. Zou het dan niet beter zijn om deze "gewone" sigaret te gaan verbieden en de producenten te verplichten enkel nog gezondere elektronische sigaretten te verkopen?

Het is ook ongelooflijk dat media (kranten, tijdschriften en TV-zenders) zich neerleggen bij dit beleid en niet in opstand komen. Een actie 'kom-op-tegen-kanker' brengen kan nog net, maar werkelijk een revolutie ontketenen tegen de tabaksindustrie is te hoog gegrepen. Hypocrisie in het kwadraat.

Lees Meer Lees Meer

09
Okt

Ook thuis minder roken door rookverbod

Roken in bed

Het verbod om te roken in het openbaar, restaurant, café of op het werk doet mensen uiteraard minder roken. Ongeveer 7% mensen zijn door dit verbod ondertussen afgehaakt. Die verklaring hiervoor is niet ver te zoeken.

Minder kansen

De roker heeft minder tijd, gelegenheden en kansen om nog te roken. Hierdoor vermindert bij de roker de gewoonte om steeds een sigaret op te steken. En die gewoonte zet zich ook thuis verder. Ook merken steeds meer mensen hoe prettig het is om in een rookvrije omgeving te zitten. We denken dan bv. aan een rookvrij café. Je komt thuis en je kleding stinkt niet, je ogen doen geen pijn, enz.... Omwille van die reden gaan ook meer en meer rokers in eigen huis niet meer roken.

Ondanks de daling van het aantal rokers blijft de instroom van nieuwe rokers relatief groot. Dus het aantal rokers blijft bijna gelijk. Wel zakt de totale dagconsumptie door het rookverbod. Dit is op zich goed nieuws, echter veel gezonder worden we er niet door.

Het is namelijk niet omdat je de helft minder sigaretten rookt, dat je de helft gezonder wordt. Ook geldt het dat mensen nu hun sigaretten tot bijna de laatste trek oproken, terwijl vroeger halve sigaretten al vaak weggegooid werden. Omdat de roker ook minder kansen heeft om te roken probeert ie maximale nicotine inname te bekomen door dieper te inhaleren.

Elektrisch roken zit in de lift

Beter is dat we zouden overschakelen op nicotine vervangende producten zoals de e-sigaret. Deze zijn niet alleen gezonder, op veel openbare plaatsen mag en kan je ze roken waardoor je ook meer gespreid de opname aan nicotine kunt doen. Nicotine-vrij elektrisch roken is natuurlijk veel beter en helemaal stoppen ook.

Het zijn trouwens vooral mensen boven de 30 jaar die proberen gezonder te 'roken', m.a.w. te e-roken. Op die leeftijd beginnen mensen meer en meer stil te staan met hun gezondheid, alsook voor hun gezinsleden. Ook zijn dertigers hun verslaving meer dan beu en telt ook het financiele aspect mee. Als je net een huis gekocht hebt en een lening moet aflossen telt iedere euro.

Een laatste reden waarom de dertigers meer overstappen naar elektronisch roken is natuurlijk dat het minder stinkt. Men gaat minder en minder op stap en thuis wil men rustig zalig genieten in de sofa voor TV met een glas wijn erbij. Zeker als men kinderen heeft kan dit prima dankzij het electronisch roken. Bovendien moet je niet bang zijn dat de kinderen gaan spelen met de aansteker of zich verbranden aan de assen van de sigaret.

Lees Meer Lees Meer

02
Okt

Experts geven uitleg over het e-roken

Experts en wetenschappers

Onderzoekers van de Boston University School of Public Health komen tot de conclusie dat elektronische sigaretten veiliger zijn dan echte sigaretten.

Ze kunnen je ook prima helpen om te stoppen met roken. In hun rapport schreven de onderzoekers dat er zelfs bewijs hiervoor gevonden was.

Veel veiliger

Elektronische sigaretten volgens de onderzoekers bleken "veel veiliger" te zijn dan de traditionele tabak. Ze zitten op een niveau van toxiciteit dat vergelijkbaar is met de bestaande nicotinevervangers.

Het niveau van de kankerverwekkende stoffen in elektronische sigaretten bleek tot 1000x lager te zijn dan in gewone sigaretten. De e-sigaret heeft aanzienlijk minder risico's voor zowel de roker als zijn omgeving.

Frans onderzoek

Op 30 november 2012 is er een Frans onderzoek gepresenteerd waarin een aantal significante gezondheidsverbeteringen worden beschreven onder rokers die overstappen op de elektrische sigaret. Bij dit onderzoek, waaraan 74 mensen deelnamen, bleek dat het gebruik van de e-sigaret een grote daling teweeg brengt in het gebruik van normale tabakssigaretten. En dit bij maar liefst 72% van de rokers.

Meer dan 60 procent van de testpersonen hebben een positief effect gemerkt op hun gezondheid, 15% had kleine bijwerkingen (mond, lippen of keel geïrriteerd). Na 3 maanden was het hartritme van alle deelnemers gedaald evenals het niveau van koolmonoxide. De gewichtstoename bij de rokers die alleen nog dampen was lager dan wanneer een normale stoppoging was ondernomen.

Veilig en efficient om te stoppen

Dr. Adam Leventhal verklaart dat elektronische sigaretten zeker veiliger zijn dan gewonen sigaretten. De e-sigaret is een prima hulpmiddel om te stoppen. Hij kan niet met zekerheid zeggen dat ze effectiever zijn dan bv. nicotinepleisters om te stoppen met roken.

Verder onderzoek is nodig

Dr. Carl Phillips, een voormalig docent Volksgezondheid, zegt dat elektrisch sigaretten verder moeten onderzocht worden, maar dat hij wel veel vertrouwen durft te stellen dat e-sigaretten 90 a 95% veiliger zijn dan traditionele sigaretten. Het klopt dat er nog geen echt lange termijn gegevens zijn. Daarom bestaat het product nog niet lang genoeg. Maar ook al hebben we deze binnen 10 jaar, en zien we dat het sterftecijfer van e-rokers flink lager is, dan nog zullen mensen en organisaties zijn die het e-roken gaan afschilderen als een slecht alternatief. En deze mensen zullen uit het kamp komen die alles te verliezen hebben wanneer de elektronische sigaret te populair wordt.

Lees Meer Lees Meer

27
Sep

Tien procent meer nicotine in sigaretten

Sigaretten

De laatste tien jaar is het nicotinegehalte in de sigaret met 10% gestegen. Dit meldt het medische weekblad "De Huisarts" naar aanleiding van een recent rapport van het Amerikaanse Department of Health. Een hoger nicotinegehalte betekent ook een hogere kans op verslaving en meer moeilijkheden om te stoppen met roken.

Volgens een Amerikaans onderzoek is de stijging van het nicotine algemeen. De 3 populairste merken (Marlboro, Newport en Camel) hebben de laatste 6 jaar aanzienlijk meer nicotine in hun sigaretten gestopt.

Er is trouwens ook weinig verschil in het nicotinegehalte van sigaretten 'full flavor', 'medium', 'light' of 'ultralight'. Dit in tegenstelling bij de elektronische sigaretten waar een duidelijk en eerlijk verschil is. Bij de tabakssigaretten is het dus eerder een marketingtruc.

Testen worden omzeild

De precieze hoeveel nicotine controleren in een sigaret is trouwens niet evident aangezien alle tabaksmerken erin slagen om de testen te omzeilen legt Paul Van Den Meerssche van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu uit.

Dat hebben ze gedaan door luchtkanaaltjes aan te brengen in de filterwand van de sigaretten waardoor de rook die gemeten wordt verdunde lucht is. Wanneer mensen roken, werken die luchtkanaaltjes niet, aangezien ze dan dichtgedrukt worden door de vingers en lippen van de roker.

Het maximumgehalte voor nicotine in sigaretten is door Europa vastgelegd op 1 milligram per sigaret. Je moet hierbij weten dat men meer nicotine per gram inhaleert bij verbranden van tabak, dan bij het verdampen wanneer je elektrisch rookt.

Lees Meer Lees Meer

24
Sep

Langzaam stoppen werkt het best

Langzame slak

Om van verslaving af te geraken adviseert men de combinatie-aanpak als de beste manier. Dit houdt in dat je eerst langzaam gaat afbouwen om vervolgens op het juiste moment helemaal te stoppen.

Dit blijkt uit een studie van de afdeling Biometris van Wageningen UR waar een groep psychologen van de Universiteit van Amsterdam jarenlang aan gewerkt hebben.

Het onderzoeksteam heeft zelfs wiskundig model uitgebouwd om te bepalen hoe, wanneer en wat de beste strategie is om te stoppen. In dat model zijn 3 factoren belangrijker:

  • het nicotinegehalte in het lichaam
  • de zin om te roken
  • de wil om niet te roken.

Uiteindelijk moet de wil het winnen van de zin. De therapie om te stoppen met het roken van tabak moet niet alleen richten op het verminderen van de zin om te roken, maar ook op het stimuleren van de wil om te stoppen.

De elektronische sigaret is ideaal hulpmiddel

Om het nicotinegehalte in het lichaam te verminderen is de elektronische sigaret een perfect hulpmiddel. Men kan hier echt stapsgewijs afbouwen hetgeen van groot belang is. Er bestaan immers cartridges met 24mg, 18mg, 16mg, 12mg, 8mg, 6mg en 0mg nicotine.

Wanneer je langzaam afbouwt naar een lager nicotine gehalte zal de zin, verslaving en verlangen naar het roken automatisch dalen. Dit is trouwens ook de reden waarom in veel landen de e-sigaret geregisteerd staat als geneesmiddel.

Lees Meer Lees Meer

18
Sep

Lady Gaga riskeert boete voor roken op podium

Lady Gaga rookt

Lady Gaga houdt van provocatie. In Canada zocht ze andermaal de grens op van het moreel toelaatbare door tijdens haar optreden op het podium een sigaret te paffen.

Zoals gewoonlijk begaf de 23-jarige zangeres zich op het podium in een zeer bloot en uitdagend kostuum. Ze had er blijkbaar zin in want La Gaga kon niet wachten tot haar sigaret opgerookt was. En dat deed blijk baar zo'n deugd dat ze er nog eentje extra opstak.

In Canada is roken in een zaal in het openbaar verboden is. De zangeres riskeert nu een boete. Maar we geloven nooit dat ze hier wakker van gaat liggen. Zolang ze maar in de media komt, zal het haar worst wezen.

Ik vind het wel jammer dat ze geen e-sigaret opstak, dit had heel wat publiciteit opgeleverd voor ons gezond alternatief.

Lees Meer Lees Meer