31
Okt

Passief roken van tabak schaadt het gehoor

Het gehoor

Bij gehoorproblemen denken we meestal dat dit een gevolg is van te luide muziek of ouderdom, maar Amerikaanse wetenschappers besluiten dat ook passieve rokers er last van kunnen krijgen.

Een team van dokters en wetenschappers aan de universiteit van Miami in Florida hebben het bloed van meer dan 3000 niet-rokers op de aanwezigheid van cotinine getest. Dit is een stof die het lichaam aanmaakt nadat werd blootgesteld aan sigarettenrook.

De proefpersonen hebben ook allemaal gehoortesten moeten afleggen. Opmerkelijk was dat de passieve rokers bijna 1/3 minder goed scoorden en dit op diverse geluidsfrequenties. Mannen en vrouwen bij wie in het bloed geen sporen van tabaksrook werden gevonden deden het dus allemaal beter.

Giftige dampen

De verklaring hiervoor zou te wijten zijn aan een verstoorde bloedtoevoer naar de oren. Als je in een ruimte zit waar regelmatig gerookt wordt, krijgen je oren te weinig zuurstof en worden ze gevuld met giftige dampen. Uit de rook van een gewone sigaret kommen maar liefst 4.000 giftige en schadelijke stoffen voor. Dit kan je op termijn een doof gevoel bezorgen.

Momenteel is er nog meer onderzoek nodig want men weet nog niet in welke mate de tabaksrook schadelijk is of na hoeveel tijd dit gevaarlijk is. Het is wel zo dat passieve rokers die dit veel meer ondergaan gemiddeld slechter reageerde bij de testen.

Elektronisch roken is wel veilig voor jezelf en omgeving

De damp die vrijkomt bij elektronisch roken is trouwens volledig onschadelijk. Dit komt omdat er uit de e-sigaret geen rook komt. Er is immers geen verbranding.

Bij e-roken inhaleert dus enkel de roker zelf de lucht. Het principe van passief roken telt dus niet mee. Alle rokers hebben er dus baat bij om wanneer ze hun kinderen of familie-leden wensen te beschermen om over te schakelen naar elektrisch roken. Nog altijd niet overtuigd?

Lees Meer Lees Meer

30
Okt

Ook matig roken van tabak slecht voor het hart

Brandende sigaret

Roken is slecht, de aarde is rond en water is goed tegen de dorst. Genoeg open deuren. Nu iets waar je wellicht wel de neus van optrekt: "ook af en toe roken" kan je je leven kosten. De kans is wel uiteraard klein.

Sociale of gezelligheidsrokers praten hun sporadische sigaretje goed door te stellen dat zo weinig roken onmogelijk veel schade kan veroorzaken. Maar uit Canadees onderzoek blijkt dat zelfs dat 1 sigaret op vrijdagavond een hartaanval kan veroorzaken. Ook matig roken kan dus fatale gevolgen hebben.

De wetenschappers van de universiteit van Alberta onderzochten de gegevens die vanaf 1976 werden verzameld bij 100.000 vrouwelijke gematigde rokers. Wie licht tot matig rookte, had ook een grotere kans om te overlijden aan een plotselinge hartstilstand. Er is dus geen excuus meer: roken van tabak is in elke mate slecht voor je hart. Voor alle duidelijkheid het betreft vooral het roken van tabak.

E-roken is minder belastend

Elektronisch roken ( en vooral met een lager nicotine-gehalte) gaan het hart niet zo belasten. Er zit ook geen koolmonoxide in de damp van een e-sigaret. Het is vooral die combinatie die immers schadelijk is.

Lees Meer Lees Meer

26
Okt

Absurd: Ontslagen na roken tabak

Ontslagen op het werk

In het Nederlandse Twente zijn 3 medewerkers van de instelling Aveleijn voor verstandelijk gehandicapten ontslagen nadat ze meermaals betrapt werden op het roken van tabak. Het gaat om 2 vrouwen en een man.

Volgens de personeelsleden deden ze dit in openlucht, maar wel binnen de muren van het terrein van de instelling en in het gezichtsveld van de patienten en bewoners. Mhr J. van Praet, voorzitter van de raad van bestuur had echter geen genade. Hij vindt dat de medewerkers een voorbeeldfunctie hebben.

Proeftijd

"Omdat de 3 ontslagenen nog in hun proeftijd zitten valt er weinig te doen aan hun ontslag": reageerde de woordvoerder van de vakbonden.

Mevrouw Tiny Tulner is kwaad over de maatregel: "Kennelijk verkeert Aveleijn in de luxe omstandigheid om zo gemakkelijk medewerkers de deur te kunnen wijzen, waar elders in de zorg om personeel wordt geschreeuwd."

De werknemers overleggen of ze al of niet actie gaan voeren tegen hun algemeen directeur. Hij zou volgens hen geen al te goede reputatie zelf hebben.

Lees Meer Lees Meer

21
Okt

Ochtendroken is gevaarlijker

Ochtend

Tabakrokers die direct na het wakker worden hun eerste sigaret paffen, hebben een hogere kans op kanker in vergelijking met rokers die pas na 1 of 2 uur hun eerste sigaret opsteken.

Bij zogenaamde ochtendrokers die in het eerste half uur al niet aan hun verslaving konden weerstaan, lag het risico op longkanker 80% en op hoofd- en halskankers 55% keer hoger.

Bij rokers de hun eerste sigaret van de dag tussen 30 en 60 minuten na het opstaan nuttigen, verhoogt het risico op longkanker met 40% en op hoofd- en halskankers met 30%. Het verhoogde risico was onafhankelijk van het aantal sigaretten dat men dagelijks rookt.

Dit is te lezen in het vakblad "Cancer". Ik hoop dat met dit artikel de tabaksrokers geen last krijgen van een ochtendhumeur. De elektrische rokers onder ons wellicht niet.

Lees Meer Lees Meer

16
Okt

De niet-roker bekommert zich meer en meer om de roker

Bekommer om roker

Meer dan 50% van de niet-rokers maakt zich flink zorgen om vrienden en familieleden die tabak roken. Tien jaar geleden was dit percentage nog 40 procent.

Bij een recente enquete werden 1.500 Nederlanders ondervraagd. 51 procent van de niet-rokers verklaart zich zorgen te maken om de rokers in hun naaste omgeving. Meer dan 60% van de gestopte rokers wil vrienden of familieleden actief steunen in hun poging om te stoppen.

Ruim 75% van de rokers wil graag stoppen met roken omwille van het steeds hoger worden de prijskaartje alsook uit gezondheidsredenen. Ook bijna 20% van de rokers zou het willen doen om hun familie of vrienden hiermee blij te maken. Iets meer dan 10% overweegt te stoppen in de hoop een beter seksleven te krijgen. Het zijn wel vooral mannen die dit aanhalen.

Moeilijk om te stoppen

De helft van de rokers heeft meerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar de routine en de lekkere smaak verhinderen succes. Ook is roken een ritueel en geeft het de roker een rustmoment in het drukke leven.

Hulp steeds belangrijker

Social media zou steeds meer belangrijker worden het stoppen. Zelfs met online steun van vrienden en familie zou 15% van de rokers enorm zich geholpen voelen tijdens hun stoppoging.

Bijna 40% is gebaat met gebruik van hulpmiddelen zoals nicotine-pleisters of het overschakelen naar het elektronisch roken. Indien hier nog pyschologische professionele hulp bijkomt stijgt het percentage tot 60%. Dezelfde cijfers gaan op wanneer de e-sigaret gebruikt wordt om te stoppen.

Bijna 25% van de rokers stopt met roken zodra ze vader of moeder worden.

Lees Meer Lees Meer

11
Okt

Deel 1: Waarom zijn vieze gewoontes zo cool?Wat als we in onze neus zouden peuteren zoals we roken... Misschien schrikken we hiervan, maar in feite is het inhaleren en uitblazen van verbrande rook tegenwoordig voor veel mensen even vies of ongewenst.

Ik maak me trouwens meer en meer zorgen over het zeer lage tolerantie vermogen van de huidige maatschappij. Alles moet perfect zijn, maar alles is niet perfect. De sociale druk maakt de mensen zot, iedereen loopt over van de stress en voor het minste barst de bom. Geef mijn maar liever de periode van de jaren-70 waarin iedereen vredig zijn zin kon doen.

Lees Meer Lees Meer