30
Nov

Deel 2: Wat als we zouden scheten laten zoals ...

Occasionele or sociale jeugdige rokers bestaan nauwelijks. Rokers die beweren dat ze enkel roken als ze met hun vrienden op stap gaan liegen in feite of ze maken zichzelf wat wijs. Een studie wijst uit dat bijna 2/3 van jonge rokers uiteindelijk dagelijks rookt.

De gezondheidsdienst van de Canadese provincie Ontario heeft als preventie hierop een hilarische clip gemaakt. In de video wordt roken vervangen door flatulentie, m.a.w. het laten van winden of scheten in de volksmond. Op deze manier zien we de absurditeit van sociaal roken van tabak.

Hetzelfde verhaal gaat niet op bij elektrisch roken

Want laten we duidelijk zijn, omwille van de stank, geen hinder voor derden zouden we ons met elektronisch roken niet op deze manier moeten afzonderen of overlast bezorgen. Het is wel jammer dat men dit niet onderstreept in deze campagne.

Of deze campagne veel succes zal hebben valt af te wachten. Wij hebben alvast goed gelachen.

Lees Meer Lees Meer

24
Nov

Mannen knappen af op tabaksigaret

Sigaret is afknapper

Lindsay Lohan, Paris Hilton of Kate Moss laten hun graag fotograferen met een sigaret in de hand. Maar de tijd dat dit door het andere geslacht als sexy en cool gevonden werd is voorbij.

Volgens een Britse peiling, waarin 15.000 mannen aan deelnamen, vinden de meeste mannen "rokende vrouwen" onaantrekkelijker dan dames die niet roken.

Ruim 60 procent van de ondervraagde mannen vindt een rokende vrouw allesbehalve sexy. Voor 25% van hen heeft dat rookgedrag geen negatieve invloed. Opvallend is dat vrouwen een rokende man nauwelijks onaantrekkelijker vinden dan een niet-roker. Zelfs 35% van de dames vindt een man met een sigaret in de mond extra stoer en sexy. Zou Humphrey Bogart hier iets met te maken hebben?

De enquete toonde verder nog aan dat hoe ouder mannen worden, hoe minder snel ze naar sigaretten grijpen, waar dit bij vrouwen omgekeerd is.

De elektronische sigaret scoort wel

Verrassend is wel dat dezelfde mannen een vrouw met een e-sigaret als extra aantrekkelijk vonden. Dit zou te verklaren zijn dat mannen extra gecharmeerd zijn wanneer een vrouw (met het oog op haar zwangerschap) aandacht geeft aan haar lichaam en gezondheid.

Bovendien is een elektrische sigaret vrij onbekend en vinden de mannen dit mysterieus en sexy. Dus dames, je weet wat je te doen staat. Bestel uw Vapor Couture of andere e-sigaret vandaag nog. De mannen zullen aan je voeten liggen, al is dat een beetje overdreven.

En persoonlijk wil ik er ook nog aan toevoegen dat ik een man die zichzelf verzorgd ook wel erg sexy vind. Dus ik raad ook de mannen aan om elektronisch te roken als ze nog 'single' zijn. En anders ook wel.

Lees Meer Lees Meer

23
Nov

Roken als zelfmedicatie bij depressie

Roken helpt tegen depressie

Na een ramp of trauma zijn mensen met een depressie op korte termijn gebaat bij het roken van tabak. Dit schrijft M.L. Meewisse, gezondheidszorgpsycholoog aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, in haar recent verslag. Ze baseert zich op het onderzoek naar de gevolgen van de grote vuurwerkramp in Enschede.

In dit onderzoek keek men naar de hoeveelheid van het stresshormoon "cortisol" in het speeksel van bijna 100 mensen. Deze mensen woonden in 2000 allemaal in de getroffen wijk in Enschede.

Roken werkt kalmerend

Als men rookt, maakt het lichaam meer cortisol aan. Dat werkt kalmerend, vooral bij mensen met een depressie. Tussen twee sigaretten door daalt het cortisolniveau, waardoor de roker trouwens eerder geneigd is om opnieuw een sigaret aan te steken. Hierop stijgt het cortisolniveau weer.

Meewisse legt verder uit: "Al die schommelingen zouden kunnen leiden tot psychologische labiliteit en een hogere sigarettenconsumptie".

Roker worden wel gevoeliger

Uit onderzoek onder hulpverleners bleek dat de rokers onder hen langduriger klachten ondervonden dan niet-rokers. Volgens de psychologe zijn rokers over het algemeen gevoeliger voor depressies en andere klachten van psychologische aard. Het is raadzaam om gelijktijdig een depressie en een sigarettenverslaving van een patiënt te behandelen. Op deze manier kan de vicieuze cirkel doorbroken worden.

Direct na de vuurwerkramp in Enschede had ongeveer de helft van de omwonenden psychische klachten. Vier jaar later was dat nog 30%. Zelfs 10 jaar later hebben nog steeds 10% van de mensen klachten.

Lees Meer Lees Meer

20
Nov

Rookpatroon weinig beïnvloedt door prijs

Geldbeugel

De prijs heeft wel invloed op het aantal mensen rookt, maar nauwelijks op het aantal sigaretten dat de overblijvende roker dagelijks paft. Dit blijkt uit de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Opvallend is dat in landen waar men per roker het meeste pakjes rookt, de sigaretten niet altijd het goedkoopst zijn. De landen waar het meest gerookt wordt zijn Kiribati, Griekenland, Nauru, Oostenrijk en Rusland. De gemiddelde prijzen hangen hier rond de $4 à $5 (rond de 3,50 euro). In Rusland is de prijs wel een stuk lager ($1) maar in Kiribati een stuk hoger ($7, oftewel 6 euro).

In België en Nederland kost een pakje iets meer dan 5 euro volgens de cijfers van de WHO. Daarmee zijn er wereldwijd slecht 10 a 15 landen met duurdere sigaretten. Gemiddeld steken de rokende Belgen en Nederlanders 30 sigaretten per dag op. Hiermee zit men iets boven het gemiddelde.

Hoge prijzen

In de landen waar de prijzen enorm hoog zijn, wordt er slechts iets minder dan het wereldwijde gemiddelde gerookt.

De 5 landen met de hoogste prijs per pakje sigaretten zijn Noorwegen, Ierland, Australië, Groot-Brittannië en Singapore. Hier kosten de pakjes 7 tot bijna 11 euro. Toch rookt men hier gemiddeld nog 24 sigaretten per dag.

De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat ondanks de hogere prijs, de verslaving het overwint. Enkel in de armste ontwikkelingslanden zie je wel dat mensen maar een paar sigaretten per dag roken omdat ze maar 1 euro per dag hiervoor als budget hebben.

Lees Meer Lees Meer

19
Nov

19-jarige pyromaan krijgt verbod om te roken

Brandende schuur

Nadat een 19-jarige Belgische jongen een schuur van een boerderij in brand stak, en hij vervolgens opgepakt werd door de politie, werd hij vrijgelaten onder voorwaarden: hij mag niet meer roken van de rechter.

Deze rechter is van oordeel dat er een verband bestaat tussen de "drang" om spullen in de fik te zetten en zijn rookgedrag.

De pyromaan zelf verklaart dat hij zich hier prima met kan vinden met het vonnis. Hij wou sowieso stoppen met roken. Hij legt ons uit: "Sinds ik niet meer rook en daardoor ook geen aansteker op zak heb, voel ik geen drang meer om vuur te stichten".

De jonge knaap kreeg gelukkig wel 1 jaar celstraf (voorwaardelijk) omwille van de brandstichting. Of hij nog elektrisch mag roken is niet gekend, maar we veronderstellen van wel omdat hij hiervoor geen aansteker nodig heeft.

Lees Meer Lees Meer

06
Nov

Ophef over groeiende tumor in reclamespotIn het Verenigd Koninkrijk is heel wat ophef ontstaan na het vertonen van een nieuwe schokkende anti-rookreclame. In het harde spotje zien we een man een sigaret roken waarna er een tumor uit een sigaret begint te groeien. "Dit is in feite vergelijkend met wat er in ons lichaam gebeurd" verklaart Prof. Dame Sally Davies. De campagne loopt 9 weken zowel op TV als op grote borden in de straat.

Aanleiding voor deze campangne is het feit dat 1 op 3 rokers van tabak nog altijd denken dat de gezondheidsrisico's zwaar overdreven zijn. Dit terwijl bijna 1/2 te maken krijgt met kanker en tumoren.

De overheid wil vooral de jongeren sensibiliseren met deze spot. Volgens het Engelse Ministerie van Volksgezondheid kunnen 15 sigaretten al leiden tot een tumor.

Positieve campagne zou beter werken

Arthur Price heeft wel zijn bedenkingen over het effect van de zoveelste campagne. Volgens hem zou men beter eens met een positieve campagne af komen zoals bv. het promoten van de "veel gezondere elektronische sigaret". Nu probeert men altijd de roker af te schrikken met angstige boodschappen, schokkende afbeeldingen op pakjes, etc... Men heeft al zoveel geprobeerd en de roker begint een olifanten-vel ervoor te krijgen.

Lees Meer Lees Meer