31
Dec

Roken verdwijnt in de Benelux tegen 2050

Stad in de toekomst

Tegen 2050 zullen in België nauwelijks tot geen tabakrokers meer zijn. Dat is een opmerkelijke conclusie die de bank Citigroup adviseert aan haar beleggers. Omdat dit nog bijna 40jaar duurt, is het nog niet voor morgen dus, en moeten aandeelhouders voorlopig hun aandelen niet van de hand doen.

Men komt tot deze conclusie als men kijkt hoeveel percentage van volwassen rokers jaarlijks afneemt sinds de jaren zestig. Ook zal de strijd tegen de tabak in ontwikkelde landen dusdanig verhoogt worden dat men meer en meer zal afhaken. Andere redenen zijn een stijgend bewustzijn van de gezondheidsrisico's, verhoogde taksen en de aanpassing van verpakkingen.

Verschil van land tot land

In Australië verwacht Citigroup dat er over 17 jaar geen rokersmarkt meer zal zijn. Voor België en Nederland heeft de tabaksindustrie nog 40 jaar toekomst. Wel geen rooskleurige toekomst natuurlijk.

Toch andere trend in Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk wordt roken vanaf 2118 een zeldzaamheid en in Duitsland pas vanaf 2280.

E-roken is de toekomst

Citigroup berekende de gevolgen van het afnemend roken voor de tabaksindustrie. Deze zal om te overleven in de toekomst vooral haar pijlen op arme landen in Afrika en Azië moeten richten. Ook zal de industrie moeten gaan investeren in de elektronische sigaret. Het e-roken zal ongetwijfeld het roken van de toekomst worden.

Tot 2020 verwacht men in de Westerse wereld echter nog steeds stijgende winstcijfers. De bank verlaagde haar beleggersadvies wel van 'buy' naar 'hold'.

Lees Meer Lees Meer

23
Dec

Tabak kan gedrag baby beïnvloeden

Rokende zwangere vrouw

Roken tijdens de zwangerschap. Ja, het gebeurt. Bijna 15% van de zwangere vrouwen durft het aan om te roken met een baby in hun buik. Ongelooflijk.

Het is toch algemeen bekend dat in de tabaksrook giftige stoffen zitten, en deze geeft de moeder door aan de baby via de navelstreng. Bovendien is er een verminderde bloeddoorstroming hetgeen heel wat schade aan de gezondheid met zich meebrengt.

Effecten

Een van deze negatieve effecten is dat het kind op latere leeftijd meer vatbaar is voor gedragsstoornissen. Een Europees onderzoek toont aan dat 30% van de baby's met tabakrokende moeders een afwijkend gedraag vertoont. Dit als gevolg van een negatief effect op de hersenen van de baby.

Baby's van rokende moeders zijn gemiddeld 200 à 300 gram lager dan een baby van een niet-rokende mama. Het kind kan ook fysieke afwijkingen vertonen. Dit is de hoofdreden waarom de mama's gaan roken in de hoop een makkelijker bevalling te krijgen. Vooral vrouwen uit de sociaal lagere klasse doen het om deze reden.

Elektronisch roken is beter

De overheid en gynaecologen moeten toekomstige moeders meer attent maken op de negatieve gevolgen van het roken van tabak. We willen toch niet allemaal een onhandelbaar kind. Toch is stoppen met roken niet altijd de perfecte oplossing.

De stress die sommige zwangere ex-rokers ervaren als ze net gestopt zijn met roken is vaak minstens zo schadelijk voor de baby dan het roken zelf. Dankzij de e-sigaret hebben we misschien het ideale alternatief voor handen. De e-rokende mamma kan dan wanneer ze absoluut nood heeft sporadisch een elektrische sigaret gebruiken.

Toch hoop ik dat alle vrouwen beseffen dat ook elektrisch roken risico's kunnen hebben. Deze zijn wel veel minder dan bij traditionele sigaretten maar we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. De baby is immers meer kwetsbaar dan jezelf. Als fanatiek e-roker raad ik toch af dat zwangere vrouwen elektronisch gaan roken. Dit ondanks het feit dat elektrisch roken gezonder is en dus veel minder risico's kennen.

Lees Meer Lees Meer

21
Dec

Tabak is schadelijk voor DNA in sperma

Spermacellen

Mannen die graag vader willen worden kunnen best stoppen met roken. Mannen die een kind willen, doen er best aan meteen stoppen met het roken van tabak. Sigarettenrook brengt namelijk schade toe aan het DNA in het sperma. Dit kunnen we vaststellen als we het DNA van zijn kind onderzoeken volgens dhr J. Linschooten van de universiteit van Maastricht.

Linschooten onderzocht het DNA van 80 gezinnen. Het roken van tabak had echt een negatief effect, zelfs als de vaders al enkele maanden gestopt waren voor de bevruchting. Gevolgen van de beschadigde DNA bij de kinderen van rokers zijn voorlopig niet echt duidelijk. De wetenschapper sluit echter niet uit dat de ontwikkeling van genetische afwijkingen en ziektes, leukemie bij kinderen bijvoorbeeld een gevolg is. Maar meer onderzoek is hiervoor nodig.

E-roken is onschadelijk

Elektronisch roken is niet gevaarlijk aangezien in de damp enkel nicotine als gevaarlijk product zit en het is nu niet de nicotine die mutaties veroorzaakt in het DNA. Dus toekomstige pappa's dienen onmiddellijk hun e-sigaret te bestellen op het internet.

Gelukkig beschermt koffie!

Het drinken van een paar kopjes sterke koffie per dag bleek wel een gunstig en beschermend effect te hebben. Al mogen we dit effect niet gaan overdrijven. Men mag zeker niet het signaal krijgen dat je veilig of beschermd bent na een kopje espresso.

Lees Meer Lees Meer

20
Dec

Roken strafbaar onder 16 jaar

Rokende kinderen

Jongeren en pubers onder de 16 jaar die betrapt worden met sigaretten op zak, moeten bestraft worden.

Als een winkelier momenteel tabak verkoopt aan een tiener of kind onder de 16, kan hij een boete van 450 euro krijgen. Belangenvereniging van tankstations BETA en de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO vind het onverantwoord dat de "jongeren" zelf er wel ongestraft mee wegkomt. De overheid schuift zijn verantwoordelijk door naar de winkeliers. Deze moet nu politieagentje spelen als er jongeren aan de toonbank komen die weigeren zich te identificeren.

Het zou beter zijn als de kinderen (of ouders) ook een geldboete zouden krijgen. Op die maier delen ze tenminste de verantwoordelijkheid.

Bovendien is het als uitbater van een winkel of tankstation niet altijd gemakkelijk om de exacte leeftijd te achterhalen. De jongeren hebben vrijspel en kunnen zonder consequenties proberen om sigaretten te kopen. Lukt het, dan hebben ze gewonnen. Lukt het niet, dan hebben ze niets verloren want ze riskeren er immers niets bij.

De belangenorganisatie is er zich van bewust dat een eventuele geldboete niet de jongeren zelf zal treffen maar wel de ouders. Dit is opzich geen probleem omdat de ouders verantwoordelijk zijn voor hun kinderen. De ouders moeten zorgen dat hun kinderen niets strafbaars doen en hun op het rechte pad houden. Dit kan vooral door hen te waarschuwen voor de risico's en roken af te schilderen als zielig, dom en zwak.

Een het ministerie van Volksgezondheid is moeilijk om het bezitten van tabak voor jongeren strafbaar te maken. Bij alcohol kan dat wel omdat een relatie wordt gelegd tussen misbruik en agressie.

Lees Meer Lees Meer

17
Dec

Roken is voor echte mannen

Rokende soldaat

Volwassen mannen roken meer en vaker dan vrouwen. Deze stelling klopt voor bijna alle landen in de wereld, behalve Zweden.

Volgens de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, roken in België en Nederland iets meer dan 25% van de mannen iedere dag. Dit ten opzichte van 'slechts' 20% van de vrouwen.

Wel goed nieuws is dat het aantal rokers van tabak de afgelopen 10 jaar met bijna 20% is afgenomen in de Benelux. Ook in de rest van de wereld is er een soortgelijke trend met uitschieters zoals Denemarken (bijna 40 procent minder) en Zuid-Afrika (43 procent minder rokers).

Wereldwijd rookt 27 procent van de mannen tegenover 17 procent van de vrouwen. De Griekse vrouwen (al of niet met snor) roken het meest, maar nog steeds minder dan hun mannelijke college's.

Meer vrouwelijke e-rokers

Er blijkt ook dat de cijfers van e-rokers niet zijn meegerekend in de berekeningen. Algemeen gekend is dat er meer vrouwelijke e-rokers zijn dan mannen. Dit komt vooral omdat vrouwen zich meer bewust zijn van de gevaren en risico's van het roken van tabak. Vrouwen willen een gezonder lichaam met het oog om ook gezondere baby's te kunnen baren. En we kunnen hen natuurlijk niet tegenspreken.

Toch is het zo dat de mannen bezig zijn om hun achterstand in te halen. Het is een goede zaak dat ook de mannen zorg dragen voor hun lichaam.

Lees Meer Lees Meer

15
Dec

Roken is goed voor je

Rokende Brad Pitt

Twee Nederlanders hebben een boek uitgebracht genaamd "Holy Smoke". Hierin sommen ze de voordelen van het roken op en strijden ze tegen zogenaamde vooroordelen.

Biologisch psycholoog Christianne Vink en farmaceutisch chemicus Clemens Vogt, de schrijvers van het boeken, roken beiden echter niet. Zij begon er nooit aan, hij stopte twintig jaar geleden.

Beide auteurs verklaren dat ze niet gesponsord door tabaksfabrikanten.

Is roken ongezond?
Clemens Vogt: Dat kan ik niet ontkennen.

Waarom hebben jullie dit boek geschreven?
Clemens Vogt: Als therapeut stelde ik vast dat men niet altijd rookt omwille van de nicotineverslaving. Ik vroeg me dus af wat roken zo aantrekkelijk maakt dat het zoveel mensen zoveel moeite kost om ermee te stoppen.
Christianne Vink: Bovendien worden de standpunten omtrent roken almaar extremer. Wij wilden ook de andere kant van het verhaal laten horen.
Clemens Vogt: Er wordt een heksenjacht gevoerd tegen rokers. Er is een soort extremisme ontstaan. Wij tonen de positieve kant van roken, want alleen als je beide kanten kent, kun je kiezen voor wel of niet roken.

Een moment voor jezelf

Dat zijn voordelen van roken?
Clemens Vogt: Rituelen en gewoontes gaan er steeds meer uit, terwijl mensen daar net behoefte aan hebben. Roken is een vaste handeling en daar snakken mensen naar. Aan rituelen beleef je plezier en genot. Het uitkijken naar iets geeft je adrenaline. Het is zoals de komst van Sinterklaas of kerstman, de dagen voordien begint het al te kriebelen.
Christianne Vink: Daarnaast biedt roken een pauze-moment. Elk mens heeft er fysiek en mentaal nood aan om pauzes in te lassen. Bovendien krijg je net tijdens die pauzes de beste ideeën omdat je dan ontspannen bent.

Je kunt toch ook pauzeren met een kop soep of een kop koffie?
Christianne Vink: Ja, maar soep of koffie hebben niet de magische kwaliteit van roken. Als je een sigaret opsteekt, maak je vuur en dat is een symbool dat teruggaat tot het begin der tijden.
Clemens Vogt: Bovendien blaas je de rook voor je uit en dan zeg je in feite tegen je omgeving: "nu even niet".

Een roker neemt die pauzes toch omdat hij verslaafd is aan nicotine?
Christianne Vink: Verslaving heeft meer te maken met gedachteloos de ene sigaret na de andere opsteken. Een oplossing zou zijn roken ritueel te gebruiken. Alleen 's avonds een sigaretje, alleen roken als je samen bent met vrienden. Dan wordt roken vanzelf minder verslavend.

Is dit boek niet gevaarlijk? Het kan immers aanzetten om meer te roken.
Christianne Vink: Het is niet onze bedoeling om mensen tot roken aan te sporen. Wij vinden alleen dat het negatieve van roken te sterk in de verf wordt gezet. Neem nu de slogan: roken is dodelijk. Tja, dan is autorijden dat ook, net als overmatig veel suiker eten. Uiteindelijk is alles dodelijk en zeker het leven.
Clemens Vogt: Jongeren kunnen met ons boek aanhalen als ze met roken willen beginnen. Maar ze kunnen in "Holy Smoke" ook ontdekken dat je gezonder door het leven gaat door niet meer te roken.

Ten slotte: roken of niet roken?
Christianne Vink: Begin er niet aan.
Clemens Vogt: Ik heb geen spijt dat ik gestopt ben. Maar ik ben mijn pauzes wel kwijt, ik boet wel in aan sociaal contact.

De elektronische sigaret

De elektronische sigaret is natuurlijk het beste van beide werelden. Hij is gezonder, smaakt beter, levert geen overlast en hij biedt de rokers de mogelijkheid om hun gewoontes overal en altijd verder te zetten.

Roken is een ritueel en dit blijft hetzelfde bij elektronisch roken. Het is heel moeilijk om dit uit te leggen aan niet-rokers, maar alle rokers onder ons beseffen dit wel.

Lees Meer Lees Meer