08
Feb

Bord 'verboden te roken' gaat in rook op

Verboden te roken

Een 44-jarige Amerikaan is Amsterdam in een nachtclub opgepakt omdat hij een 'verboden te roken' bord in brand stak. De man was al gewaarschuwd door het personeel van de dancing. Men had hem vriendelijk verzocht buiten te tabak te gaan roken. De woordvoerder van de nachtclub vertelt dat men enkel 'elektronisch roken' gedoogd omdat dit geen hinder veroorzaakt aan de andere feestvierders.

Toen de roker op het toilet stiekem nog een peuk opstak, werd hij wederom betrapt door de security. De rookdetector had hem natuurlijk verraden. Dat was de druppel en de verslaafde reageerde zijn woede af op een houten plaatje met de tekst 'verboden te roken'.

De politie werd erbij gehaald en de agenten konden hem op heterdaad betrappen naast het vuurtje. Hij zal wellicht de nacht hebben moeten doorbrengen in een rookvrije cel. Of zouden de politieagenten de man toch laten genieten van een elektronische sigaret?

Lees Meer Lees Meer

31
Jan

Deel 4: Met een rookgewoonte naar de sauna...Wat als we zouden urineren zoals een roker. Vooral in de sauna zou dit onprettig overkomen. En dit is nog een groot understatement te noemen. Nu ja, we zeggen wel roker en dit is in feite onterecht want de elektrische roker zorgt wel niet voor overlast tegenover zijn omgeving.

Lees Meer Lees Meer

25
Jan

Deel 3: Waar zijn mijn sigaretten?Een Zweedse rokende tapijtlegger verliest zijn pakje sigaretten. Op het moment dat hij net klaar is in een grote kamer ziet hij dat ze in het midden onder het tapijt liggen. Om ze te pakken, moet hij echter herbeginnen. Dus hij komt op het idee met een betere oplossing...

Lees Meer Lees Meer

18
Jan

Tabak zorgt voor sneller overgang

Rokende oma

Vrouwen die tabak roken gaan gemiddeld 1 jaar eerder in de overgang dan vrouwen die niet roken.

Dit blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Hong Kong. Niet-rokers komen gemiddeld tussen hun 46e en 51e in de menopauze, terwijl vrouwen die roken tussen hun 43 en 50e de eerste overgangsverschijnselen al ervaren.

Hoofdonderzoeker V. Dvornyk legt uit: "Onze conclusies bewijzen andermaal dat vrouwen door het roken van tabak vervroegd in de overgang kunnen komen en dit heeft ook een negatieve invloed op hun emoties en fysieke toestand." Zeker voor vrouwen die op latere leeftijd nog een kind willen, moeten hier extra voor alert zijn.

Het is niet de eerste keer dat men tot deze conclusies kwamen. Eerder had men in Amerika al 43.000 vrouwen onderzocht en hieruit bleek dat meer dan 40% van de rokende vrouven 3 jaar vervroegd in de overgang gingen.

E-roken is een stap vooruit

Elektrisch roken is zeker al een stap voorwaarts al is de invloed van nicotine op langere termijn nog niet volledig gekend. Zeker op lange termijn kunnen de onderzoekers niets besluiten omdat de e-sigaret nog niet voldoende lang bestaat en er dus geen proefkonijnen voor handen zijn.

Nicotine-vrij e-roken is trouwens wel met zekerheid volledig veilig. En dus ook zijn de elektrische sigaretten met lagere dosis vrij veilig. Hier willen we niet de indruk met geven dat de nicotine de oorzaak is van het probleem.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral andere schadelijke stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak die de hormonen-regeling kunnen verstoren.

Lees Meer Lees Meer

16
Jan

Roken helpt voor makkelijke bevalling

Roken helpt de bevalling

Vandaag ontvingen we het schockerende nieuws van een Britse studie. Hieruit blijkt dat heel wat vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap. Dit doen ze omdat ze graag een kleinere baby willen want dit levert een makkelijke bevalling op.

Nick Macklon, onderzoeker aan de Southampton University, onderzocht 50.000 zwangerschappen en analyseerde het gewicht van de baby alsook het rookgedrag van de moeder.

In de telegraph reageert Nick: "Ik ben echt verrast met dit onderzoek. Je zou denken dat alle moeders toch voldoende op de hoogte zijn van de gevaren die het roken van tabak met zich meebrengen. Ik hoop dat men dringend beseft dat roken tijdens de zwangerschap ernstige complicaties kan hebben voor de geboorte en ook voor de gezondheid van het kind later."

Moeders die 10 sigaretten per dag rookten, hadden een baby die gemiddeld 300 gram minder wogen. Volgens Prof. Macklon zou roken het transport van voeding en vooral zuurstof van moeder naar baby hinderen. In de placenta zijn daar duidelijk sporen van te vinden, alsook sommige van de 4.000 giftige stoffen die vrij komen bij het roken van tabak.

Ondanks bij het elektrisch roken al deze toxische stoffen niet vrijkomen, pleiten we niet dat vrouwen tijdens hun zwangerschap in belang van het kind niet gaan e-roken. Als ze toch een onweerstaanbare drang hebben, dan is het wel een beter alternatief.

Lees Meer Lees Meer

08
Jan

Tabak verergert je kater

Roken en bier

Roken en drinken zijn een vreselijke combinatie voor een kater. Wetenschappers van de Brown universiteit in de Verenigde staten hebben bevestigd na een studie dat mensen die roken en drinken de volgende dag meer last hebben van hoofdpijn.

Hoofdonderzoeker dr. Damaris Rohsenow getuigt: "Na hetzelfde aantal drankjes zal iemand die ook gerookt heeft daags nadien 20% meer kans hebben om een kater hebben, en ook in een ergere vorm".

In het onderzoek er gekeken naar het drink- en rookgedrag van 150 Amerikaanse studenten gedurende 2 maanden. De rokers hadden meer last van katerverschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en concentratiestoornissen na een avondje zuipen.

De exacte reden hiervoor blijft voorlopig nog onduidelijk. Tabak bevat de stof acetaldehyde, die ook in je lichaam gevormd wordt wanneer je alcohol drinkt. Ook stelde men vast dat het "tegelijkertijd roken en drinken" het vrijkomen van dopamine in het lichaam beïnvloedt, waardoor je een genotservaring ervaart.

Men weet dus dat er een link is tussen roken en drinken, maar waarom de katers erger worden moet nog onderzocht worden.

Lees Meer Lees Meer