24
Mrt

Absurd: Suriname zet celstraf op roken!

Gevangenis

In Paramaribo heeft het Surinaamse parlement heeft een wet goedgekeurd die roken van tabak in het openbaar compleet verbiedt. Alleen in de eigen woning of eigen auto mag nog een sigaret worden gepaft.

"Rokers die zich niet neerleggen met dit besluit moet de gevangenis in" aldus minister M. Blokland. Met deze wet wil Suriname op termijn rookvrij worden.

De minister kondigde bijkomend ook een groot afkickprogramma aan want minstens de helft van de Surinaamse bevolking is fanatiek roker. De tabaksverslaving heeft in dit land een veel grotere impact dan in andere landen. De elektronische sigaret is bijna ongekend en de bevolking is doorgaans laag opgeleid. Volgens de minister moet je dergelijke mensen hard aanpakken. Wie niet horen wilt, moet op de blaren zitten...

Twijfel over deze aanpak

Met het vingertje zwaaien en mensen bestraffen is een aanpak die tot nu toe maar weinig resultaat heeft gehad. Sowieso heeft iedereen nog het recht om te doen met zijn eigen lichaam wat hij wil. Daar zijn we het met zijn allen over eens.

En trouwens, de rokers hebben zichzelf al de zwaarste straf gegeven, nl. de doodstraf.

We betwijfelen dus of een celstraf nu de juiste keuze is om mensen op het rechte pad te brengen. Veel beter is immers met een positief verhaal af te komen zoals de elektronische sigaret. De rokers blijven sensibiliseren is dus beter en de e-sigaret kan hierin helpen.

Lees Meer Lees Meer

22
Mrt

Bizar: Student moet van docent 42 peuken in 2 uur roken

Kwade lerares

"Al doende leert men" moet de Maleisische lerares Engels gedacht hebben. Ze heeft één van haar studenten gedwongen om 42 sigaretten binnen 2 uur op te roken. De lerares vond dit een "gepaste" straf omdat is zijn kastje een aansteker en sigaretten waren gevonden.

De 16 jarige jongen moest gedurende 2 uur 4 sigaretten tegelijkertijd roken. Andere leerlingen en docenten waren getuige van de straf.

De jongen deed zijn verhaal anoniem omdat hij niet mocht spreken met de media van de directie van de school. Het slachtoffer vertelde verder dat de lerares over haar toeren was nadat ze ontdekte dat "lieveling" van de klas ook sigaretten had verstopt in zijn kast.

De school heeft zich verontschuldigd tegenover de oom van de jongen. Die was naar de politie gegaan nadat hij het verhaal had gehoord van zijn neefje. De oom zei dat ie geschokt was en hij vroeg het ontslag van de lerares.

Wees slim en rook elektrisch de volgende keer...

We raden de arme jongen aan om elektronisch te roken. Dan stinkt tenminste zijn adem en kleding niet naar de rook. Geen enkele lerares kan dan weten of hij al of niet gerookt heeft. En bovendien 4 e-sigaretten tegelijkertijd roken lijkt praktisch niet haalbaar. Je moet dan immers al 4 toestellen bij de hand hebben.

Lees Meer Lees Meer

16
Mrt

Feit: Stoppen met roken maakt dikker.

Dikke man

Uit een recente studie blijkt dat stoppen van traditioneel roken (tabak) wel degelijk doet verdikken en je kan er weinig aan doen. Het eerste jaar na het stoppen komen de ex-rokers gemiddeld 5kg bij. Na 8 jaar zou dit zelfs oplopen tot gemiddeld 9kg.

De gemiddelde gewichtstoename in 8 jaar bij niet-rokers is 2 kilo. De reden is vooral te vinden omdat ex-rokers nog altijd de gewoonte hebben om iets in de mond te proppen. En meestal nemen ze dan snoep of andere lekkernijen.

Geneesmiddelen om te helpen met stoppen met roken, zoals nicotinevervangende pleisters en antidepressiva hebben wel slechts een tijdelijk gunstig effect want na het stoppen van hun gebruik kwamen de kilo's terug.

Het enige wat echt helpt is een goede voorlichting over gewicht en voedingsadvies. Als dit ook gekoppeld is aan voldoende lichaamsbeweging en sporten is er geen gewichtstoename meer.

Elektronische sigaret, e-sigaar en e-pijp

Een andere oplossing is overschakelen naar de elektronische sigaret en dan langzaam het nicotinegehalte verlagen zodat ons lichaam langzaam kan gewoon worden zonder nicotine in de bloedsomloop. Zodra we roken zonder nicotine, kan er ook gewerkt worden aan het afbouwen van de gewoontes.

We willen graag er de nadruk op leggen dat ondanks de extra gewichtstoename het wel veel gezonder is om te stoppen met roken. Het blijven roken van tabak is gewoon velen malen erger voor je gezondheid en levensverwachting.

Lees Meer Lees Meer

15
Mrt

Bizar: Stoppen met roken krijgt dodelijke afloop

Gevaar

Stoppen met roken kan dodelijke gevolgen hebben in Maleisië. Familieleden hebben een koppel wilden een man laten stoppen met roken. Hierbij werden de zowel de man als zijn vrouw blootgesteld aan een 'mishandelritueel'. Ze werden afgeranseld met bezems en motorhelmen.

Het stel stierf uiteindelijk door verwondingen aan het hoofd, meldt de lokale politie. De agenten hebben één van de zonen van het koppel opgepakt en die zit samen met 3 andere betrokkenen vast in de cel in afwachting van het proces. Wie precies verantwoordelijk is voor de dood van het moslimstel is nog niet duidelijk.

De duivel moest uitgedreven worden

Vier andere familieleden zijn inmiddels weer vrij. Het idee van het martel-ritueel kwam trouwens van een neef. Hij vermoedde dat wellicht een duivel in het koppel zat en deze moest dringend via barbaarse praktijken uitgedreven worden. Van je familie moet je het hebben.

Lees Meer Lees Meer

13
Mrt

Populaire tieners roken vaker en eerder

Populaire rokende tieners

Wetenschappers uit California deden een studie naar de relatie tieners en populariteit. Er bleek dat de populariteit van middelbare scholieren in belangrijke mate hun rookgedrag kan voorspellen.

Aan het onderzoek namen 2.000 Amerikaanse en/of Mexicaanse middelbare scholieren deel. Men vroeg hun naar hun rookgedrag, de namen van hun 5 beste vrienden en hoe ze aankeken tegenover het roken. De mate van populariteit werd berekent door hoe vaak iemand door anderen genoemd werd als vriend.

Er bleek dat de 'populaire' pubers vaker rookten, dat ze sneller beginnen te roken. Bovendien beginnen hun vrienden ook te roken nadien.

Opvallend is dat tieners vaker rookten als ze dachten dat hun vrienden dat ook deden, zelfs als dit in werkelijkheid niet zo bleek te zijn. De verklaring hiervoor is het feit dat de puberteit een fase is waarin men sterk naar anderen kijkt om te bepalen wat belangrijk is. De meeste tieners namen de gezondheidsrisico's erbij zolang het roken maar was voor hun imago op te krikken.

Studie bevestigt vorige onderzoeken

Het onderzoek bevestigt de resultaten van drie voorgaande studies. Ondanks dat er iets minder gerookt wordt dan 10 jaar geleden blijft populariteit gekoppeld aan rookgedrag.

Lees Meer Lees Meer

09
Mrt

Smartphones leren jongeren roken

Rookapp

Met de "iSmoke Free"-app kan je een virtuele sigaret op het scherm van je smartphone toveren. Deze kan je door trekjes te nemen oproken. Wanneer je vlak bij de microfoon van de telefoon diep inhaleert, glimt de sigaret namelijk op en wordt ze korter.

De "iSmoke"-app is trouwens niet uniek. Er bestaan misschien nog meer dan 100 andere programmatjes en apps. Deze zijn tegenwoordig populair en maken het roken hip en terug cool. Je hebt ook spelletjes zoals bv. "Puff Puff Pass smoking" waarbij je punten scoort door zo veel mogelijk aan een sigaret te trekken.

De Apps verlagen niet alleen de drempel, ze leren de gebruikers ook ook hoe te roken. Hoe beter de grafische kwaliteit, hoe groter het effect op de gebruikers.

De Stichting tegen Kanker is gealarmeerd door het aanbod. Volgens hen druisen de apps in tegen het algemene verbod op reclame voor tabaksproducten. Bijgevolg zou de overheid iets moeten ondernemen.

De overheid zou moeten optreden

Volgens de tabakscontroledienst bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid valt er weinig aan te doen: "Als iemand roken in het algemeen promoot, kunnen we niets doen. Dat valt onder het recht op vrije meningsuiting". Bovendien is het praktisch moeilijk om te achterhalen wie de app heeft gemaakt en zijn de makers vaak buitenlanders.

Heel wat anti-tabak-organisaties zijn het hiermee oneens. Volgens hen moet de overheid de bedrijven achter de apps niet op sporen, maar moeten ze de app stores dwingen om de apps te blokkeren.

Apple vs Android

Bij android is een censuur in praktijk moeilijk omdat de apps niet gecontroleerd worden wanneer ze gepubliceerd worden. De woordvoerder van Google, het bedrijf achter Android, verwijst eveneens nog naar de algemene voorwaarden waaraan de app-ontwikkelaars zich moeten houden. Daarin staan clausules over haatzaaiende, gewelddadige en seksueel getinte inhoud. Er zijn geen clausules over sigaretten of verslavende producten, dus kan en wil het bedrijf er niets tegen doen.

Bij Apple is het praktisch makkelijker om de rook-apps te verbannen. Dit omdat dit bedrijf elke app eerst "goed" moet keuren. De woordvoerder van Apple wou toch geen commentaar geven waarom Apple de 'rook'-apps allemaal goedkeurt.

Lees Meer Lees Meer