Home > Studie bewijst dat e sigaret helpt om te stoppen

Britse wetenschappers bevestigen dat e-sigaretten helpen om te stoppen met roken

18-10-2013, door
Britse wetenschappers

Volgens een nieuw onderzoek kunnen elektrische sigaretten bijna 9 van de 10 rokers helpen om helemaal te stoppen met roken. Elektrische sigaretten zijn zo effectief dat zelfs rokers die niet van plan waren om roken te stoppen, hun schadelijke gewoonte met relatief weinig moeite opgaven.

Deze bevindingen spreken beweringen tegen dat elektrische sigaretten de nicotine-inname van gebruikers en dus ook hun graad van verslaving verhogen.

Naar aanleiding van het stijgende gebruik van e-sigaretten in Groot-Brittannië zeggen experts dat wel nog meer onderzoek naar de lange-termijn effecten ervan nodig zijn. De reden waarom deze resultaten er nog niet zijn is het feite dat het produkt nog relatief te nieuw is.

Professor John Britton, van het Royal College of Physicians, waarschuwt echter: "De e-fabrinkanten met een goede reputatie handhaven bij de fabricage dezelfde standarden en regels die gebruikt worden in de pharmaceutische industrie, maar er zijn helaas ook e-sigaretten die zonder controle worden geïmporteerd".

Ongeveer 700.000 Britten roken elektronisch

U leest het goed. De e-sigaret is ook in Engeland aan zijn opmars bezig. Dit kan zelfs oplopen tot 1 miljoen tegen het einde van dit jaar. In de Verenigde Staten verwacht men dat binnen 10 jaar er meer e-sigaretten verkocht worden dan "analoge" sigaretten. Analoge sigaretten zijn normale traditionele sigaretten met tabak.

De laatste internationale studie laat zien dat 86 procent van e-sigaret rokers niet meer heeft gerookt in de weken of maanden nadat ze begonnen zijn met e-roken. Dat is zelfs meer dan de 75% van rokers die beginnen te dampen met enkel als doel om te stoppen met analoog roken.

Slechts 6 procent van e-rokers dampt enkel op plaatsen waar gewoon roken niet is toegestaan.

Wetenschapper Lynne Dawkins van de University of East London legt uit: "We weten dat bij de meerderheid van deze e-rokers een grote verbetering in hun gezondheid is vastgesteld. De gebruikers hadden minder last van hoestbuien en ook een duidelijk een betere ademhaling."
Reageer en geef uw mening: